Sedmica inžinjerstva u Tuzli: Uz pomoć dijaspore ubrizgati nove ideje i znanja u bh. prostor


Inovacije i pametne tehnologije u fokusu su i ovogodišnje BH Sedmice inžinjerstva, koja se od 9. pa sve do 16. decembra održava u hibridnom obliku u Tuzli.

Još jednom je cilj iskoristiti znanje i uspjeh ostvarenih domaćih stručnjaka kako bi se mlade generacije u Bosni i Hercegovini motivisale na iste poduhvate, ali i kako bi se u bosanskohercegovački inovativni prostor ubrizgale nove ideje i znanja.

– Naš cilj je, zapravo, da preskočimo, ostavimo iza sebe ovih 30 godina apsolutne stagnacije i da BiH otvorimo savremenom svijetu, savremenim idejama i savremenom načinu djelovanja i razmišljanja. Mi imamo mnogo stručnjaka u cijelom svijetu za koje smatramo da mogu biti nepresušna inspiracija pametnim ljudima u našoj zemlji, kazao nam je Zlatko Berbić, idejni tvorac ove manifestacije.

BH Sedmica inžinjerstva i ove godine okuplja više od pedeset eminentnih profesora, inovatora, poduzetnika u organizacionom odboru, te spaja bh. akademsku zajednicu sa akademskom zajednicom bh. dijaspore. Konferencija je namijenjena ljudima iz struke, kao i građanima koji se žele bolje upoznati sa inžinjerskim rješenjima i tehnološkim razvojem u BiH.

– Konferenciju otvara FinTech Industry sa panelom o temi virtuelnog novca, digitalnih valuta i e-bankarstva. To su novi trendovi koji polako preuzimaju svijet i mi moramo ići ukorak s tim. Virtuelni novac, odnosno bitcoin tehnologije su tu, jer ljudi u online svijetu ne žele da dolar bude dominantan, i mi moramo ići u tom smjeru. Osim toga, govorit ćemo i o Green Deal rezoluciji Evropske unije, te će centralni konferencijski dio BH Sedmice inženjerstva biti fokusiran na rješenja i razvoj alata za suzbijanje klimatskih promjena čija ozbiljnost ima direktan uticaj na naše zdravlje, raspoloženje i svakodnevnicu, dodao je Berbić.

Od 12. do 15. decembra najavljen je online sajam MADEINBiH. Organizatori su napravili online platformu na kojoj firme mogu predstaviti svoje proizvode i usluge po modelu business to business, iskorištavajući na ovaj način digitalizaciju za prevazilaženje poteškoća nastalih pojavom pandemije.

Posljednjeg dana će biti upriličena prezentacija BH Innovation Nation 2020 programa u BiH koji organizuje BH Futures fondacija sa akademskim partnerom Univerzitetom La Trobe i IEEE, najvećom svjetskom profesionalnom organizacijom.

Izvor: Moja BiH

Latest news


Test en 01

.U okviru projekta ”FurniDigit – Razvoj digitalne promocije kompanija iz sektora namještaja BiH na međunarodnom tržištu uz podršku bh. dijaspore” V...
Read more
Furni-Digit - Razvoj digitalne promocije kompanija iz sektora namještaja BiH na međunarodnom tržištu 02

U okviru projekta ”FurniDigit – Razvoj digitalne promocije kompanija iz sektora namještaja BiH na međunarodnom tržištu uz podršku bh. dijaspore” Va...
Read more
Sedmica inžinjerstva u Tuzli: Uz pomoć dijaspore ubrizgati nove ideje i znanja u bh. prostor 03

Inovacije i pametne tehnologije u fokusu su i ovogodišnje BH Sedmice inžinjerstva, koja se od 9. pa sve do 16. decembra održava u hibridnom obliku...
Read more

Become a member of Community


If you are member of the BiH diaspora, register yourself and become a member of our community. Be active and participate in the promotion and development of Bosnia and Herzegovina and make your country a regional hub of ideas and innovations.

Register